Tartu Tervishoiu Kõrgkool
Õppeaine 'Joogivesi'Nimi inglise keeles: Drinking water
EesmärkÕppeaine raames saab üliõpilane teadmised joogiveest, selle kvaliteedinäitajatest, mõjust tervisele, joogivee kvaliteedi hindamise meetoditest ning veevärgi tehnilistest lahendustest
ÕppiväljundidÜliõpilane:
1. Orienteerub vee valdkonna seadusandluses ning oskab koostada ja täita vastavat dokumentatsiooni. 2. Oskab hinnata joogivett keemiliste/mikrobioloogiliste näitajate alusel ja võimalike saasteainete mõju tervisele. 3. Oskab võtta joogiveeproove erinevatest allikatest. 4. Tunneb joogivee saamise ja puhastamise metoodikat. 5. Tunneb veevärgi tehnilisi lahendusi, skeeme, protsesse ning nendega mõju vee kvaliteedile 6. Tunneb põhilisi vee töötlemise meetodeid ning veepuhastusseadmeid Teemad1. Sissejuhatus õppeainesse. Iseseisva töö juhendid.
2. Joogivee tähtsus. Vee biofunktsioonid organismis. Veetarbimisnormid. 3. Joogivee poliitika Euroopas ja Eestis. Nõuded joogivee kvaliteedile. 4. Veealase info otsimine. Andmebaasid. Seireprogrammid. 5. Vee kaudu levivad nakkus- ja parasiithaigused. Joogivee epidemioloogilise ohutuse hindamine. 6. Joogivee keemilised kvaliteedinäitajad ja indikaatornäitajad ning nende seos tervisega. 7. Joogiveest tuleneva terviseriski hindamine 8. Eesti elanike joogiveevarustus ja joogiveest tulenevad terviseriskid. 9. Veeproovide võtmine erinevatest joogiveeallikatest, erinevatel eesmärkidel. 10. Joogiveeproovide keemiline analüüs. 11. Joogiveega seotud probleemid maakonniti 12. Mineraal- ja pudelivesi. 13. Vee kvaliteedi hindamine etteantud analüüsitulemuste alusel ja soovituste andmine veetarbijale. 14. Veevärk - liigitus, põhielemendid, veetarbijate liigid ning tarbimise iseloom. 15. Veevõrgu skeemid, torustike mõju vee kvaliteeidle 16. Veetöötluse meetodid 17. Veetöötlusseadmed 18. Tootmisveevarustuse põhiprobleemid HindamiskriteeriumidMitteeristav hindamine
KirjandusKohustuslikud materjalid:
• Jaotusmaterjalid • Joogivee kvaliteedi- ja kontrollinõuded ning analüüsimeetodid. Sotsiaalministri 31. Juuli 2001. A määrus nr 82. Soovituslikud materjalid: • Percival, S.L., Walker, J.T., Hunter, P.R. Microbiological aspects of biofilms and drinking water, 2000, Ameerika Ühendriigid. • Chapelle, F.H. Ground-Water Microbiology and Geochemistry, 2001, Ameerika Ühendriigid. • Vee kvaliteet. Proovi võtmine (Osa 1 , Water quality - Sampling - Part 1: Guidance on the design of sampling programmes and sampling techniques. • Vee kvaliteet. Proovi võtmine. Osa 3. • Vee kvaliteet. Värvuse analüüs ja määramine. L.Paal jt. Veevarustus ja kanalisatsioon. Tallinn 1981 Õpetatakse järgmistes õppekavades2015: TK 2014: TK 2013: TK
Seotud ained
| ||||||||||||||||