Tartu Tervishoiu Kõrgkool
Logi sisse

Õppekava aine

Toidumikrobioloogia

Õppeaine
Ainekood TK13-027
Õppeaine nimetus Toidumikrobioloogia
Ainepunkte 2 EAP
Hindamisviis Arvestus
Õppekava aine
Õppekava 2013 TK
Õppeaasta 3
Semester Sügissemester
Aine tüüp Kohustuslik
Õppejõud
Helen Udras
Eesmärk
Üliõpilased saavad ülevaate mikroorganismidest, mis võivad põhjustada toiduainete riknemist, mida kasutatakse toiduainete tootmiseks, toidu valmistamiseks või määratakse toidu ohutuse hindamiseks.
Õppiväljundid
Üliõpilane:
1. Tunneb tähtsamaid toidupatogeene ja toiduaineid, milles neid sagedamini leidub.
2. Teab, et mikroobe kasutatakse ka toiduainete tootmises.
3. Teab, kuidas toimub toiduainete mikrobioloogiline analüüs.
4. Mõistab, et mikrobioloogilise analüüsi läbiviimiseks kulub aega.
Teemad
Toiduainete mikrobioloogia ajalugu. Toidus mikroobide kasvumõjutavad tegurid. Spoorid. Tööstuslik steriilsus. Mikrobioloogilised kontrollväärtused. Indikaatromikroobid.
Toitude mikrobioloogiline saastatus (piimatooted, lihatooted, aedviljad, puuviljad, teraviljad).
Toidumürgistusi põhjustavad mikroobid (Infektsioon ja intoksikatsioon., Salmonella. Campylobacter. Clostridium perfringens. Clostridium botulinum. Bacillus cereus)
Toidumürgistusi põhjustavad mikroobid (Koagulaaspositiivsed stafülokokid. Listeria monocytogenes. Yersinia enterocolitica. E. coli O157. Shigella. Vibrio. Toksigeensed hallitused. Toiduga levivad viirused. Toiduga levivad parasiidid.)
Mikroobide kasutamine toiduainete hapendamisel (piimatooted, aedviljad, pagaritooted, õlu, vein).
Praktikumid:
Sissejuhatus. Ohutustehnika. Proovivõtuviisid. Kvantitatiivsed ja kvalitatiivsed meetodid.
Toiduproovi ettevalmistus mikrobioloogiliseks analüüsiks. Külv mikroobide üldarvule, coli-laadsete bakterite arvule ning koagulaaspositiivsete stafülokokkide arvule.
Külvide hindamine ja edasikülvid. Hügieeniproovid (kvalitatiivsed ja kvantitatiivsed pinnaproovid) – proovi võtmine.
Külvide hindamine ja edasikülvid
Hindamiskriteeriumid
MIitteeristav hindamine
Kirjandus
Food Microbiology. Fundamentals and Frontiers. 1997.Washington
Lillenberg, Merike; Järvis, Raivo. Toidutekkelised parasitaar- ja viirushaigused. 2005
Püssa, Tõnu. Toidutoksikoloogia. 2005
Roasto, Mati; Tamme, Terje; Juhkam, Kadrin. Toiduhügieen- ja ohutus. 2004
ICMSF. Microorganisms in foods 5. Characteristics of Microbial Pathogens. 1996. London
Asendusained
TK10-025 Toidumikrobioloogia
Käimasolevad voorud
Pole ühtegi
eten